jueves, 26 de abril de 2012

Codis QR a l'IES Valle de Elda



Segurament heu vist des de fa uns mesos un muntó de quadrets negres i blancs col·locats en anuncis, paquets de productes d’alimentació, revistes... Aquest quadrets són codis QR.

Durant aquest trimestre hem estat fent diversos codis QR amb enllaços de pàgines web i altre amb un text. Hem fet un codi QR amb dades sobre el que va fer al centre la professora Pilar Bevià i també sobre altres professors com don David Riande , don Juan Manuel i, finalment, Antonio Tobarra.

Ara anem a explicar-vos com funciona un codi QR. El codi QR és un codi de barres en 2 dimensions.Té l'avantatge de poder emmagatzemar moltes informacions i també de ser petit i ràpid d'escanejar. Així, les sigles «QR» deriven de «Quick Response» ja que el contingut pot ser desxifrat ràpidament.

La informació oculta en el codi pot estar en forma de:
  • TEXT URL (ens permetrà visitar una pàgina web concreta amb un sol clic)
  • URL (ens permetrà visitar una pàgina web concreta amb un sol clic)
  • SMS ( podrem enviar un sms predeterminat a un número de predeterminat amb un sol clic) 
  • VCARD (targes de presentació) 

   


Les possibilitats i aplicacions d'aquests codis en gestió i màrqueting són novedoses i interessants ja que mitjançant els codis QR es poden unir dos suports històricament aïllats: paper i internet o tinta i bits.

Aquí us deixem els codis. Els hem "fabricat" amb Barcode Scanner; per a llegir-los heu de baixar-vos l'aplicació (per a Android o IPhone) per al vostre telèfon intel·ligent o tauleta tàctil. Després heu de apuntar al codi amb la càmera del vostre dispositiu mòbil, una vegada heu capturat la imatge del codi QR, se us mostra la informació.
 
Pilar Beviá

Juan Antonio Tobarra

Don Juan Manuel i Don David

Font: Viquipèdia <http://ca.wikipedia.org/wiki/QR> i elaboració personal

Autors: Érik Mínguez i Sergio Royo (3r ESO-Periodisme Digital)

lunes, 23 de abril de 2012

Petits grans lectors

Són alumnes que poden tenir dificultats en els estudis, de vegades en llengua i literatura. Poden avorrir-se amb les lectures "obligatòries" que els posen a l'institut. Però també són lectors autònoms, trien les lectures que els agraden i lligen, lligen molt. Tenen un pare o una mare lectors amb els quals parlen de llibres i comparteixen lectures.

Per fer visibles aquests lectors i que ens parlen de les seues experiències lectores encetem des del Departament de Valencià la sèrie "Petits grans lectors". A través de les entrevistes els nostres lectors ens parlaran dels llibres que els agraden, de la seua afició a la lectura, ens recomanaran lectures i ens llegiran un fragment del seu llibre preferit.


Comencem la sèrie amb dos podcasts enregistrats el curs passat, un que té com a protagonistes l'alumne d'origen colombià d'Hernán Mauricio García i el premi Nobel del seu país, Gabriel García Márquez. Hernán ens recomana algunes novel·les de García Márquez i ens llig un fragment de Crónica de una muerte anunciada. Hernán va conéixer l'obra del seu compatriota gràcies a la passió de son pare per la literatura de Gabriel García Márquez.

El segon podcast el protagonitza Rebeca Martínez, en l'actualitat alumna de 4t d'ESO, que és una lectora àvida i que comparteix el seu gust per la lectura amb sa mare. Mare i filla escullen, compren i comparteixen llibres. Rebeca ens recomana amb la passió que la caracteritza uns quants llibres intrigants i divertits i ens llig un fragment de la novel·la Ghostgirl (la xica fantasma).

Hernán Mauricio García




Llibres recomanats per Hernán

 

Rebeca Martínez




Llibres recomanats per Rebeca

sábado, 21 de abril de 2012

Viaje cultural a Madrid de alumnos de Bachillerato

El pasado mes de marzo un grupo de 54 alumnos/as de Bachillerato de nuestro IES realizamos un viaje de estudios a las ciudades de Madrid y Burgos, organizado por los Departamentos de Ciencias Naturales y de Ciencias Sociales.
Grupo de alumnos en la plaza mayor de Madrid
El viaje comenzó con un recorrido por el Madrid de los Austrias: Plaza de España, Palacio Real y catedral de la Almudena, Calle Mayor y Plaza de la Villa, Plaza Mayor, Puerta del Sol…
En la mañana del día siguiente visitamos el Palacio de las Cortes, sede del Congreso de los Diputados, y el Museo del Prado, admirando una de las pinacotecas más valiosas del mundo. Después de comer nos encaminamos a Burgos, donde pudimos disfrutar de un paseo por el entorno de la catedral.
En la entrada del Congreso de los Diputados
El último día de nuestro viaje lo dedicamos al estudio de la Evolución Humana. Visitamos el nuevo Museo de la Evolución Humana de Burgos y los Yacimientos de Atapuerca, pudiendo contemplar algunos de los restos fósiles humanos más antiguos y mejor conservados de Europa. Y finalmente, en el Parque Arqueológico de Atapuerca, aprendimos a tallar útiles de piedra, a lanzar venablos, a hacer fuego (sin cerillas ni mechero)… y a comprobar como vivían nuestros antepasados de hace casi un millón de años.
Los profesores en el yacimiento de Atapuerca
Visitando el parque arqueológico

Observando los restos de huesos de animales

Un alumno emula el lanzamiento de venablos de los hombres prehistóricos
Ha sido un magnífico viaje, que esperamos poder repetir en próximos cursos.

viernes, 20 de abril de 2012

Ayudando a construir juntos

El grupo de 1º de Atención Sociosanitaria de mañana ha tenido la experiencia de trabajar codo con codo con la Residencia de ASPRODIS en la señalización y estructuración espacial de este centro.
Detectadas las necesidades en el centro hemos ayudado a crear paneles que ayuden a los usuarios a identificar estancias con fotos y pictogramas, así como a señalizar en el suelo itinerarios que ayuden a en la orientación a la realidad de las personas que viven en este servicio.
La alumna Noelia Martínez ha valorado la actividad de este modo que resume muy bien el espíritu del trabajo
"Esta actividad me ha gustado mucho porque hemos visto cómo se utilizan nuestros trabajos y material en la realidad, y al estar compartiendo el tiempo con los usuarios es muy gratificante. Es una forma diferente de aplicar la teoría de clase" .