miércoles, 13 de junio de 2012

El lituà, una llengua bàltica del Valle de Elda

Al nostre institut tenim representades diverses llengües, algunes són llengües d'aprenentatge i altres són llengües familiars dels nostres alumnes. Una d'aquestes llengües familiars és el lituà, una llengua eslava de la família bàltica. El lituà, com el castellà o el valencià, és una llengua indoeuropea.

Per tal de fer-la visible davant la nostra comunitat educativa, Dayana Sokolovaite, alumna de 4t d'ESO, ens parlarà de la seua llengua i del seu país en dos posts successius, és una oportunitat per a aprendre un poquet de Lituània, del lituà i de les llengües eslaves. 

(Paül Limorti, professor de Treball Monogràfic d'Investigació)


El lituà és la llengua oficial de Lituània. Lituània és un país d'un poc més de tres milions d'habitants, situat a la vora del mar Bàltic i que té frontera amb Letònia, Rússia, Polònia i Bielorússia. Lituània és un dels tres Països Bàltics que es van independitzar de l'URSS a principis dels anys 90.




Història


528px-coat_of_arms_of_lithuaniasvgLituània ha sigut un país que ha viscut durant segles dominada pels estats veïns. A dia de hui, passat el període soviètic, s'ha estabilitzat política i socialment. Lituània ha lluitat per consolidar-se en el panorama polític europeu. Des de maig de 2004, és membre de la Unió Europea.  

  La història dels lituans es remunta a l'any 2500 A.C. quan aquest poble eslau va arribar a les terres actuals. Durant un curt període de temps, a partir de l'any 1236, Lituània va ser un regne. L'any 1316 van començar 400 anys d'història comuna de Lituània com a ducat. Es va establir el cristianisme en el país. L'any 1864 es va prohibir l'ús de l'idioma lituà, per diferents lluites i guerres, però en l'actualitat el lituà és l'idioma oficial del país.


lituanie 300px-lietuvos_apskritys  

Aquest és el mapa actual de Lituània. Lituània limita al nord amb Letònia, a l'est i al sud amb Bielorússia, al sud-oest amb Polònia i l'enclavament rus de Kaliningrad i a l'oest amb el Mar Bàltic, com podem observar en el mapa.
 

Política

Lituània és un país amb diversos partits polítics, amb democràcia parlamentària. El president, representant de l'Estat, és triat per 5 anys, dirigix els assumptes exteriors i la política de seguretat. El president nomena al primer ministre i el seu respectiu gabinet cada quatre anys. El president de Lituània és actualment Andrius Kubilius. images

Idioma lituà

El lituà és una llengua de la branca bàltica de la família de llengües indoeuropees. Té un nombre aproximat de quatre milions de parlants, principalment a Lituània, i el seu nom natiu és "lietuviu kalba".

El lituà és un idioma altament flexiu, on les relacions entre les parts de l'oració i les seues funcions en ella s'expressen per mitjà de nombroses flexions. Igual que molts idiomes indoeuropeus d'Europa, i a diferència d'altres llengües eslaves com el rus o el ucraïnés que usen l'alfabet cirílic, el lituà utilitza l'alfabet llatí modificat. L'alfabet lituà es compon de 32 lletres.

captura


Geografia

descarga 











Lituània és un país que no té muntanyes molt altes, la máxima altitud és el mont
Medvegalis

 . 2

Tossal de les creus està ubicat a Lituània i té més de 50.000 creus en el tossal i no és un cementeri. La raó de les creus és per una llegenda que diu que qui col·loque allí una creu serà una persona amb sort.

 vilnius2

Vilnius, és la capital i la ciutat més poblada de Lituània, està situada en la província de Vílnius. El seu centre històric va ser considerat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1994. L'any 2009 va ser Capital Europea de la Cultura, títol compartit amb la ciutat austríaca de Linz.



Continuació: Com sona el lituà: "69 Danguje", un grup musical de Lituània

[Per Dayana Sokolovaite, alumna de Treball Monogràfic d'Investigació (4t ESO C)]

0 comentarios:

Publicar un comentario

Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos que no cumplen con las normas de convivencia y respeto básicas.